08-34 21 22

Plantar Fasciit


Vad är Plantar Fasciit?

Plantar Fasciit är en mycket vanlig orsak till hälsmärta. Detta tillstånd inträffar när längre fibrösa ligament längst ned i foten utvecklar sprickor i vävnaden som leder till smärta och inflammation.
Smärtan hos Plantar Fasciit ligger vanligtvis nära där fascia fäster vid calcaneous, även känd som hälben.

Plantar Fasciit orsakar inflammation i ligament som går längs med den nedre delen av foten. Plantar Fasciit-ligament är gjord av fibrösa band av vävnad och går mellan hälben och dina tår och sträcker sig med varje steg. Inflammation utvecklas när sprickor inträffar i vävnaden.

GER EN BRINNANDE SMÄRTA I HÄLEN

Det vanligaste klagomålet från personer som lider av Plantar Fasciit är en brinnande, huggande eller värkande smärta i hälen. De flesta sjuka kommer att känna extra smärta på morgonen eftersom ligament som vilar under natten medan vi sover, orsakar smärta att minska. Men när vi klättrar upp ur sängen och placerar tryck på ligament blir de spända och smärtan är särskilt akut. Smärtan minskar vanligtvis efter ett tag, men kan enkelt återvända igen efter långa perioder av stående eller fysisk aktivitet eller efter långa perioder av att sitta ned.

I de flesta fall kräver inte Plantar Fasciit kirurgi för att stoppa smärta och ordna skadorna. Konservativ behandling är ofta allt som behövs. Men varje människas kropp svarar på behandling av Plantar Fasciit på olika sätt och behandlingstiden kan variera.

Vill du bli av med din smärta? Kontakta oss idag!

PLANTAR FASCIIT – ORSAKER

Det finns ett antal orsaker till Plantar Fasciit. Ligamentet är som ett gummiband. Det absorberar också betydande del av vår egen vikt och tryck. På grund av denna funktion kan Plantar Fasciit lätt uppstå från ett antal orsaker. En är överbelastning av fysisk aktivitet. Idrottare är särskilt benägna att få Plantar Fasciit. Alltför stora körningar, intensiv hoppning eller andra aktiviteter kan enkelt placera repetitiv eller överdriven stress på vävnad och leder till sprickor och inflammation, vilket resulterar i måttlig till svår smärta. Idrottare som ändrar eller öka svårigheten att deras övning rutiner är också benägna att få detta och orsaka skada.

En annan vanlig orsak till Plantar Fasciit är artrit. Vissa typer av artrit kan orsaka inflammation att utveckla i senor, som Plantar Fasciit. Detta är särskilt vanligt bland äldre patienter. Diabetes är också en faktor som kan bidra till ytterligare slagsida smärtor och skador, särskilt bland äldre.

Bland de mest vanliga faktorer som bidrar till Plantar Fasciit är när du bär felaktiga skor. Viktfördelningen blir nedsatt medan du utför promenader.

Vill du bli av med din smärta? Kontakta oss idag!

Plantar Fasciit – övningar

Här hittar du några bildexmempel på övningar som du kan göra för att lindra din Plantar Fasciit

Läs mer om Plantar Fasciit träning här: Hälsporre träning

Plantar Fasciitis Övningar

Vill du bli av med din smärta? Kontakta oss idag!